Παιδιά τριών χωρών ζωγραφίζουν την Ελληνική Επανάσταση
Τι γνωρίζουν τα παιδιά και οι νέοι άλλων χωρών για τη νεότερη ελληνική ιστορία και για τον Αγώνα των Ελλήνων για την ανεξαρτησία, που κορυφώθηκε το 1821;
Την απάντηση σε αυτή την ερώτηση κλήθηκε να δώσει ο Διεθνής Διαγωνισμός Ζωγραφικής «Από την Ιστορία στην Τέχνη: η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τον καθρέφτη της Τέχνης» που διοργανώθηκε στα πλαίσια των εορτασμών των 200 χρόνων από το ξεκίνημα της Επανάστασης του ’21 από το Ινστιτούτο Διαπολιτισμικών Σχέσεων στην Πάτρα (https://institute-icr.com/index_gr.html) και το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE στην Αθήνα (http://www.avantgardecentre.gr/).
Στο Διαγωνισμό πήραν μέρος:
από την Ελλάδα: Καλλιτεχνικό Σχολείο Δραπετσώνας-Κερατσινίου,
από τη Ρωσία: πόλη Βόλογκντα, πόλη Μοζάϊσκ, πόλη Μπλαγκοβέσενσκ (Δημοκρατία του Μπασκοροστάν, Ρωσικής Ομοσπονδίας), πόλη Τορζόκ (περιοχή Τβερ), πόλη Γιεκατερνμπούργκ, πόλη Τσεμποκσάρι (Δημοκρατία της Τσουβασία, Ρωσική Ομοσπονδία), πόλη Τουλούν (περιοχή του Ιρκούτσκ), πόλη Συμφερούπολη (Κριμαία, Ρωσική Ομοσπονδία), πόλη Λίπετσκ.
Από τη Γαλλία: Στρασβούργο.
Τους διαγωνιζόμενους, χωρισμένους σε 3 κατηγορίες (10 – 14 ετών, 15 – 18 ετών και 19 – 23 ετών), έκρινε η ανεξάρτητη διεθνής Επιτροπή, απαρτιζόμενη από πέντε διακεκριμένους καλλιτέχνες από τρεις χώρες: ζωγράφος Γιώργος Μπογδανόπουλος (Πάτρα, Ελλάδα), Πάνη Σταθοπούλου, εικαστικός, Δρ. Φιλοσοφίας (Πειραιάς, Ελλάδα), Ασότ Τερ-Αμπραμιάν, ζωγράφος-σχεδιαστής, ντιζάϊνερ, χαράκτης, μέλος Ένωσης Ζωγράφων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (Μόσχα, Ρωσία), Ιρίνα Ιβάντσενκο, ζωγράφος, χαράκτης, εικονογράφος, μέλος του International Arts Fund, Moscow Assotiation of Artists (Μόσχα, Ρωσία), Μαρία Μπαλιάσοβα, Γαλλίδα ζωγράφος ρωσικής καταγωγής. Καθηγήτρια εικονογράφησης (Στρασβούργο, Γαλλία).
Οι νικητές θα ανακοινωθούν στις 15 Φεβρουαρίου από τα σάιτ των διοργανωτών.
Πινακοθήκη του Διεθνούς Διαγωνισμού Ζωγραφικής «Από την Ιστορία στην Τέχνη: η Ελληνική Επανάσταση του 1821 μέσα από τον καθρέφτη της Τέχνης»