Της Ευγενίας Κριτσίφσκαγια
Ένας Άγγλος διπλωμάτης που υπηρετούσε στην Ρωσία την περίοδο της Επανάστασης έβγαλε το συμπέρασμα πως τα γεγονότα του Οκτώβρη του ΄17 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν οι Ρώσοι προλετάριοι … έπαιζαν ποδόσφαιρο!
Γιατί, όπως ισχυρίζονταν κάποιοι, το παιχνίδι αποσπούσε το λαό από την ταξική πάλη: ένας ποδοσφαιρικός αγώνας δεν άφηνε πλέον δυνάμεις για αγώνα ταξικό…
Ποιος ξέρει; Μπορεί και να είχαν δίκαιο… Δεν είναι τυχαίο πάντως, ότι τον 16ο αιώνα ο Πρωτόπαππας Αββακούμ πρότεινε να στέλνουν όσους κλωτσούν τη μπάλα στην πυρά και τον 17ο αιώνα ο πατήρ του Πέτρου του Μεγάλου, τσάρος Αλέξιος, απαγόρευσε δια ροπάλου το κλότσημα μιας άχρηστης μπάλας με ένα αυστηρότατο Διάταγμα: οι «αντιφρονούντες» παίκτες κινδύνευαν να βρεθούν και εξόριστοι και δαρμένοι…
Έτσι οι Άγγλοι που βρέθηκαν στη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, καρπώθηκαν τον τίτλο των πιονέρων του ρωσικού ποδοσφαίρου.
Κάποιοι πιστεύουν ότι το αμερικάνικο ποδόσφαιρο, που έχει όλα τα στοιχεία της πάλης και άλλων αθλημάτων, όπου απαιτείται η σωματική δύναμη, ταιριάζει περισσότερο στην ρωσική ιδιοσυγκρασία και το ρωσικό χαρακτήρα, αλλά και το ρωσικό ποδόσφαιρο – και ιδιαίτερα το σοβιετικό ποδόσφαιρο – είχε τις κορυφαίες του στιγμές, συχνά άγνωστες στο δυτικό κοινό, που παραδοσιακά παρακολουθεί μόνο τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Ο σκοπός μας – να μισανοίξουμε την κουρτίνα, για να ανακαλύψουμε κάποια πρόσωπα και γεγονότα, τα οποία άρχισε ήδη να κατατρώει η σκουριά του Χρόνου.
Το ποδόσφαιρο, που δεν ενθουσίασε στην αρχή τους Πετρουπολίτες, σε λίγο άρχισε να διαδίδεται με ταχύτατους ρυθμούς, ιδιαίτερα μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του 1912 στη Στοκχόλμη: το 1913 στη Ρωσία υπήρχαν ήδη 52 ποδοσφαιρικές λέσχες.
Το 1912 διοργανώθηκε το πρώτο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα της Ρωσίας, όπου στους τελικούς η Μόσχα έπαιζε κατά της Αγίας Πετρούπολης: κέρδισαν οι Πετρουπολίτες 4-1, στην ομάδα των οποίων έπαιζαν μόλις 3 Άγγλοι, ενώ στην ομάδα των Μοσχοβιτών – 7!
Από το 1914 απαγορευόταν να παίζουν στις ρωσικές ομάδες πάνω από 3 ξένοι παίκτες.
Οπότε, ο Άγγλος διπλωμάτης μάλλον είχε άδικο: δεν έφταιγε για την Οκτωβριανή Επανάσταση το γεγονός ότι οι Ρώσοι προλετάριοι δεν έπαιζαν ποδόσφαιρό, αλλά το γεγονός ότι στις ποδοσφαιρικές ομάδες δεν υπήρχαν πλέον… Άγγλοι.