ΑΝΑΤΟΛΙ ΒΑΣΙΛΙΕΦ: «Το θέατρο βλέπει πιο μακριά από την πολιτική, αν είναι αληθινό θέατρο»
Στις 7 Ιουλίου στους Δελφούς ξεκίνησε εκπαιδευτικό σεμινάριο του μεγάλου Ρώσου δημιουργού Ανατόλι Βασίλιεφ και της ομάδας του: μαθητές και πλέον συνάδελφοι Ilya Kozin, παιδαγωγός εκφοράς λόγου, Ivan Kotik, παιδαγωγός ενέργειας, Natalia Isaeva, θεατρολόγος και μελετητής της Μεθόδου Βασίλιεφ, και Jerzy Klesyk, πολωνός σκηνοθέτης, παιδαγωγός, καθηγητής υποκριτικής.
Στις 6 Ιουλίου έγινε η συνάντηση του Ανατόλι Βασίλιεφ με τους για 4 ημέρες μαθητές του, παλιούς και καινούργιους: τους ηθοποιούς της περίφημης Μήδειας (Επίδαυρος, 2008), τους φοιτητές της Σχολής Εθνικού Θεάτρου, Ωδείου Αθηνών και του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών.
Αυτή η σύντομη παρέμβαση στην επαγγελματική, αλλά και ανθρώπινη ζωή διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, φιλοξενώντας αφιλοκερδώς ηθοποιούς, φοιτητές, καθηγητές.
Θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς, τι δύναται να προσφέρει μια μόλις 4 ημερών εκπαίδευση; Σ’ αυτή την ερώτηση, που ο ίδιος έθεσε, έδωσε απάντηση ο Βασίλιεφ: «Κάποιοι θα συνειδητοποιήσουν, γιατί ήρθαν στο θέατρο. Κάποιοι άλλοι θα πάρουν ώθηση για όλη τη ζωή».
Ο Ανατόλι Βασίλιεφ επέλεξε για τα μαθήματά του τους δύο διαλόγους του Πλάτωνα – Ίων ή περί Ιλιάδος και Κρίτων. Δύο διαλόγους με βαθύτατα ηθικά διλήμματα, που εδώ και αιώνες έσπασαν το φράγμα της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της λογοτεχνίας, και τίθενται σε κάθε εποχή και σε κάθε καθεστώς.
Και το θέατρο, αν είναι αληθινό, βλέπει μακρύτερα όχι μόνο από την πολιτική, αλλά και από το Χρόνο.