Ο Πολιτισμός κατά κάθε μορφής μίσους

Ο Πολιτισμός κατά κάθε μορφή μίσους

Στις 4-5 Ιουνίου του 2021 πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ «Ο πολιτισμός κατά της ρητορικής μίσους και παραπληροφόρησης» με συμμετοχή 7 χωρών: Γερμανίας, Ελλάδας, Ουγγαρίας, Βουλγαρίας, Βόρειας Μακεδονίας, Ρουμανίας και Σερβίας. Από την Ελλάδα το πρόγραμμα υλοποίησε η Διεθνής Οργάνωση Βιοπολιτικής με συνδιοργανωτή το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE.

Τις εκδηλώσεις πλαισίωνε η υπέροχη έκθεση κούκλας με συμμετοχή ελληνορωσική, κάτι που πρόσθεσε διαφορετικό χρώμα σε όλη τη διοργάνωση και έδωσε ένα συμπληρωματικό τίτλο στο ελληνικό σκέλος του προγράμματος: «Διαπολιτισμικός Διάλογος μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου PRO Dialogue».

Οι εκδηλώσεις φιλοξενήθηκαν σε ένα καταπληκτικό, μοναδικό καλλιτεχνικότατο χώρο Impact Hub στην καρδιά του Ψυρρή: η εύστοχη επιλογή αυτή συνέβαλε στο μέγιστο στην επιτυχία όλου του εγχειρήματος.

Τις εκδηλώσεις χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Βιοπολιτικής, κ. Ευστράτιος Σουμπασάκης,

 Project Manager κα Isabelle Jahn (Contact for Europe Association, Γερμανία)

Διευθυντής του Ρωσικού Επιστημονικού και Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα «Ρωσικό Σπίτι», κ. Αλεξάντρ Χομένκο.

Με ένα σύντομο χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του AVANTGARDE Ευγενία Κριτσέφσκαγια έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης.

«Η ρητορική μίσους και η παραπληροφόρηση είναι προβλήματα, από τα οποία πηγάζουν τα περισσότερα, αν όχι όλα τα δεινά του κόσμου. Θα μπορούσαμε να συμπληρώσουμε και ένα τρίτο σκέλος: τα στερεότυπα, που είναι βαθιά ριζωμένα στην ψυχολογία του κόσμου και για να καταπολεμηθούν χρειάζεται μια τεράστια υπέρβαση.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά. Έχει αλλάξει η Ευρώπη, έχει αλλάξει η Ελλάδα και από χώρα με μονοσήμαντη ιστορία, με μια και μοναδική θρησκεία και γλώσσα, πολιτιστικά συμπαγής, έγινε πολυπολιτισμική, πολύγλωσση, πολυθρησκευτική. Και αυτό δεν πρόκειται ν’ αλλάξει, όχι πάντως ειρηνικά, γι’ αυτό το μεγαλύτερο καθήκον τούτης της γενιάς είναι να απαλλάξει τα παιδιά και τα εγγόνια της από την ανασφάλεια, από το κίνδυνο της αστάθειας.
Για να υπάρχει ειρήνη και ασφάλεια, πρέπει να καταπολεμηθεί η ρητορική του μίσους, η παραπληροφόρηση, πρέπει να εξαλειφθούν να στερεότυπα.

Μιλάμε για την καταπολέμηση των διακρίσεων λόγω φύλων, λόγω εμφάνισης ή λόγω αναπηρίας, αλλά είναι το επόμενο βήμα, που δεν πρόκειται να γίνει, αν οι άνθρωποι δεν αποδεχτούν και δε σεβαστούν πρώτα την πολιτισμική διαφορετικότητα, με ό, τι αυτή συνεπάγεται.

Στην αδιάλειπτη ύπαρξη της ρητορικής μίσους, στη δημιουργία των στερεοτύπων συμβάλλει στο μέγιστο η παραπληροφόρηση – ακούσια ή εκούσια, που κρύβει επιμελώς μια και μοναδική αλήθεια: στην πραγματικότητα τα περισσότερα μας ενώνουν παρά χωρίζουν.

Τώρα που κολλάνε σε όλα αυτά οι κούκλες, και γενικά, τα παιχνίδια, που εισάγουν το παιδί στον κόσμο. Μα είναι οι πρώτοι του φίλοι, μ’ αυτούς δένεται, σ’ αυτούς εμπιστεύεται. Δεν έχει θρησκεία, δεν έχει σημασία το χρώμα της, είναι σαν παραμύθι, σαν έπος, που λίγο-πολύ επαναλαμβάνονται από λαό σε λαό, από πολιτισμό σε πολιτισμό.

Στην έκθεση κούκλας συμμετέχουν οι σπουδαίοι καλλιτέχνες: Κωνσταντίνα Μώρου, Ναταλία Νταβίντοβα, Αλίνα Τσιρκόβα, Κατερίνα Μητράκου και ο μεγάλος καραγιοζοπαίκτης, Σωτήρης Χαρίτος (Χαρίδημος).

Στην Ελλάδα ζουν εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι και ρωσόφωνοι, που προέρχονται από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όλοι οι καλλιτέχνες αποδέχτηκαν αμέσως και με μεγάλη χαρά να συμμετέχουν στην έκθεση με τις κούκλες τους ακριβώς λόγω του τόσο σημαντικού θέματος του προγράμματος. Από τις συζητήσεις μαζί τους  έχω αποκομίσει 2 σημαντικά πράγματα:

  • Η κούκλα βοηθάει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να επικοινωνήσουν με τον κόσμο, αλλά και τον κόσμο να επικοινωνήσει μ’ αυτά και να σπάσει τα στερεότυπα και τους τεχνητούς φραγμούς που δημιουργούν.
  • Οι κούκλες που βλέπουμε, είναι φτιαγμένες από υλικά «δεύτερης ζωής», από τα ανακυκλωμένα υλικά, που κάποτε είχαν άλλη χρήση. Έτσι τους δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία, που όλος ο κόσμος δικαιούται.

      Και αυτά τα δύο μηνύματα είναι αρκετά ξεκάθαρα».

Η Κωνσταντίνα Μώρου και οι κούκλες της:

Η Ναταλία Νταβίντοβα και οι κούκλες της:

Η Αλίνα Τσιρκόβα και οι κούκλες της:

Η Κατερίνα Μητράκου και οι κούκλες της:

Ο Χαρίδημος με τον Καραγκιόζη:

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με τη βράβευση των εκθετών με τιμητικά διπλώματα.

 

Ιδιαίτερο ευχαριστώ από τη διοργάνωση στην Ελβίνα Τσαντεκίδη, καταπληκτική καλλιτέχνιδα, που δεν πήρε μέρος στην έκθεση με τις δικές της κούκλες, αλλά μας γνώρισε τις υπέροχες συναδέλφισσές της!

Φωτογραφίες: Ευγενία Κριτσέφσκαγια, Ολένα Γκλάντκιχ.