Στη Ρωσία, όπως και στην Ελλάδα, η πατάτα πέρασε πολλές περιπέτειες, ώσπου να δεχτεί ο αγρότης να την καλλιεργεί και ο κόσμος – να την βάζει στο τραπέζι του. Την έφερε πρώτος ο Μέγας Πέτρος στα τέλη του 17ου αιώνα: η πατάτα άρχισε να καλλιεργείται στο αυτοκρατορικό περιβόλι της Πετρούπολης και να σερβίρεται στις δεξιώσεις από το 1736, και από το 1795, για να αντιμετωπιστεί ο λιμός, η Γερουσία διέταξε να καλλιεργείται η πατάτα υποχρεωτικά! Οι αγρότες αντιστάθηκαν στην αρχή, αλλά πολύ γρήγορα το νόστιμο και καρπερό λαχανικό κέρδισε τους Ρώσους. Επιστημονικά η χρησιμότητα και η αξία της πατάτας περιέγραψε στη Ρωσία για πρώτη φορά στις 26 Αυγούστου του 1770 ο γεωπόνος Αντρέι Μπολότοφ, στο πόνημά του Σημειώσεις περί της πατάτας, η οποία σήμερα αποκαλείται στη Ρωσία «το δεύτερο ψωμί».