Στις 5 Αυγούστου του 1844 γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους ρεαλιστές ζωγράφους, Ιλιά Ρέπιν (1844-1930), «Τολστόι» της ρωσικής ζωγραφικής, έργα του οποίου κοσμούν τα μεγαλύτερα μουσεία της Ρωσίας. Στους μουσαμάδες του απεικονίζεται η ρωσική ιστορία, η ρωσική κοινωνία και στα περίφημα πορτραίτα του ζωντανεύουν τα πρόσωπα των σπουδαίων προσωπικοτήτων και άσημων ηρώων της εποχής του. Τον Ιλιά Ρέπιν αποκαλούν επίσης και «μυστικιστή» ζωγράφο και ως απόδειξη αναφέρουν τα εξής γεγονότα:
- Το δεξί χέρι του ζωγράφου σταμάτησε να λειτουργεί, αφότου ολοκλήρωσε το 1885 τον πίνακα «Ο Ιβάν ο Τρομερός και ο γιος του Ιβάν, 16 Νοεμβρίου 1581». Οι μυστικιστές λένε, ότι ο πίνακας αυτός καταράστηκε, επειδή το απεικονιζόμενο από τον ζωγράφο γεγονός δεν συνέβη ποτέ… Αργότερα ο Ρέπιν έμαθε να ζωγραφίζει με το αριστερό χέρι…
- Ένα άλλο περιστατικό συνέβη με τον ζωγράφο Αμπράμ Μπαλασόφ, που μόλις αντίκρισε αυτόν τον πίνακα, χίμηξε πάνω του και μαχαίρωσε τον μουσαμά. Μετά από αυτό κλείστηκε στο ψυχιατρείο. Εντωμεταξύ, όταν ο πίνακας πρωτοεκτέθηκε στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ, πολλούς θεατές έπιασε τα κλάματα, κάποιους άλλους έπιασε υστερία. Οι σκεπτικιστές λένε, ότι ο πίνακας είναι υπερβολικά ρεαλιστικός, το αίμα ρέει άφθονο και δείχνει αληθινό.
- Πολλά μοντέλα του Ρέπιν, ακόμα και τα επώνυμα, μετά την ολοκλήρωση του πορτραίτου τους, πέθαιναν. Κάποιοι – με βίαιο θάνατο. Έτσι, «θύματα» του Ρέπιν υπήρξαν ο συνθέτης Μουσόργκσκι και ο συγγραφέας Πίσεμσκι, ο γιατρός Πιρογκόφ και ο ηθοποιός Μερσί ντ’ Αρτζάντο. Ο ποιητής Τιούτσεφ πέθανε, μόλις ο Ρέπιν ξεκίνησε το πορτραίτο του. Πέθαιναν και οι απολύτως υγιείς άνδρες, που ήταν μοντέλα του: έτσι, πέθαναν κάποιοι άνδρες, που του πόζαραν για τον πίνακα «Βαρκάρηδες του Βόλγα».
- Οι πίνακες του Ρέπιν επηρέαζαν τα πολιτικά γεγονότα στη Ρωσία. Έτσι, μόλις ο ζωγράφος ολοκλήρωσε το έργο «Η επίσημη συνεδρίαση του Συμβουλίου του Κράτους», τα πρόσωπα, που απεικονίζονταν στον μουσαμά, σκοτώθηκαν στην πρώτη Ρωσική επανάσταση του 1905. Και μόλις ο Ρέπιν ολοκλήρωσε το πορτραίτο του Υπουργού Στολίπιν, τον δολοφόνησαν στο Κίεβο.
- Στην ιδιαίτερη πατρίδα του ο ζωγράφος την πάτησε και ο ίδιος, όταν πήρε για μοντέλο τον μακρινό συγγενή του, τον οποίον θεωρούσαν μάγο. Μετά την ολοκλήρωση του πορτραίτου «Μουζίκος με το κακό το μάτι», ο ζωγράφος ασθένησε βαριά και παραλίγο να πεθάνει…