Στις 17 Ιουνίου του 1891, στην ελληνοκρατούμενη πόλη Νέζιν της Μικρορωσίας, νυν Ουκρανίας, άρρηκτα συνδεδεμένη με το όνομα του Νικολάι Γκόγκολ, γεννήθηκε η ωραία Όλγα Χοχλόβα, κόρη Ρώσου συνταγματάρχη και μέλλουσα κυρία Πικάσο. Η Όλγα ονειρευόταν να γίνει μπαλαρίνα, και όχι μόνο έγινε, αλλά μπήκε στο θίασο του διάσημου Σεργκέι Ντιάγκιλεφ, που ταξίδευε σε όλη την Ευρώπη. Δεν ήταν αστέρι του μπαλέτου, αλλά ήταν πολύ νέα και πολύ όμορφή: 100 χρόνια πριν, στη Ρώμη την είδε και την ερωτεύτηκε ο συνομήλικός της Πάμπλο Πικάσο, που βρέθηκε στην Αιώνια πόλη με πρόσκληση του Ζακ Κοκτό για να φτιάξει σκηνικά για την παράσταση του Ντιάγκιλεφ. Στις 12 Ιουλίου του 1918 η Χοχλόβα και ο Πικάσο παντρεύτηκαν και υπέγραψαν συμφωνητικό: «Εμείς, κάθωτι υπογραφόμενοι, Όλγα Χοχλόβα και Πάμπλο Πικάσο, ορκιζόμαστε να ζούμε αγαπημένοι μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος. Όποιος παραβιάσει αυτό το συμφωνητικό, θα καταδικαστεί σε θάνατο».
Αλλά το γάμο δεν τον έσωσε ούτε το συμφωνητικό, ούτε και η γέννηση του γιου τους. Το 1935 ο γάμος διαλύθηκε, αλλά ο «σφιχτός» ζωγράφος δεν ζήτησε ποτέ διαζύγιο. Η Όλγα Χοχλόβα πέθανε το 1955 στην κλινική από ανίατη ασθένεια. Ο Πικάσο «κέρδισε» άλλα 18 χρόνια ζωής.
Από το Μάρτη έως και τις 3 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι διοργανώνεται η Έκθεση «Η Όλγα Πικάσο», αφιερωμέμη στα 100 χρόνια από τη συνάντηση του ζωγράφου και της χορεύτριας. Και τον Οκτώβρη του 2018 στο Μουσείο Καλών Τεχνών Πούσκιν στη Μόσχα θ’ ανοίξει η Έκθεση «Ο Πάμπλο Πικάσο και η Όλγα Χοχλόβα», αφιερωμένη στα 100 χρόνια από το γάμο τους.