Σε όλη τη Ρωσία μόνο
εκείνη,
μοναχική,
ασπρομάλλη γριούλα
γνώριζε, πόσο τρυφερά
πόσο ζεστά
ήταν
τα μπρούτζινα χέρια του Πούσκιν
Νικολάι Ντοριζό
Στις 31 Μαίου του 1832, 185 χρόνια πριν, γεννήθηκε η Μαρία Πούσκινα, αγαπημένη κόρη του μεγάλου Ρώσου ποιητή Αλεξάντρ Πούσκιν. Ήταν μόλις 5 ετών, όταν στη μονομαχία δολοφονήθηκε ο διάσημος πατέρας της, γιατί η συγκεκριμένη μονομαχία ήταν ένας στεγνός, στημένος φόνος. Παντρεύτηκε σχετικά μεγάλη για εκείνη την εποχή, 28 χρονών, είχε έντονα αφρικανικά χαρακτηριστικά, όπως και ο πατέρας της, δισέγγονος του Αράπη του Μέγα Πέτρου. Την επόμενη χρονιά, σε μια χοροεσπερίδα, την γνώρισε ο Λέων Τολστόι, γοητεύτηκε και από την εμφάνιση, και από το πνεύμα της, και την έκανε πρότυπο της αγαπημένης του ηρωίδας, Άννα Καρένινα. Το 1877 ο Τολστόι ολοκλήρωσε το μυθιστόρημά του, και το ίδιο έτος αυτοκτόνησε ο σύζυγος της Μαρίας Πούσκινα, αφήνοντάς την μόνη κι απροστάτευτη.
Μετά την Επανάσταση του 1917 η 85χρονη πλέον Πούσκινα μετακομίζει από την Αγία Πετρούπολη στη Μόσχα, όπου κάθε μέρα επισκέπτεται το μπρούτζινο άγαλμα του πατέρα της στο βουλεβάρτο Τβερσκόι, που εγκαινιάστηκε στα γενέθλια του ποιητή, στις 6 Ιουνίου του 1880. Είναι η μόνη πλέον σε ολόκληρη τη Ρωσία, που γνωρίζει «πόσο τρυφερά, πόσο ζεστά ήταν τα μπρούτζινα χέρια του».
Το 1919 ήταν ιδιαίτερα σκληρή χρονιά, ιδιαίτερα ανελέητη η πείνα… Όταν ο Λουνατσάρσκι, Επίτροπος παιδείας της νέας κυβέρνησης, αποφάσισε να της χορηγήσει σύνταξη, «αναγνωρίζοντας τη συνεισφορά του ποιητή Πούσκιν στη ρωσική λογοτεχνία», ήταν πλέον πολύ αργά. Η Μαρία Πούσκινα πέθανε από την πείνα στα 87 της, στις 7 Ιουλίου του 1919…