Το 1947, γιορτάζοντας τα 800 χρόνια της Μόσχας και το αίσιο τέλος του Μεγάλου Πατριωτικού πολέμου, ο Στάλιν κατέστρωσε ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό σχέδιο: να χτίσει οκτώ πανύψηλα κτίρια για να στολίσει την πρωτεύουσα και να αποθανατίσει το όνομά του. Το έβδομο κτίριο, ξενοδοχείο ΟΥΚΡΑΝΙΑ, παραδόθηκε στην πόλη στις 25 Μαίου του 1957, 60 χρόνια πριν ακριβώς, μετά το θάνατο του εμπνευστή του μεγαλεπήβολου πρότζεκτ και αρχηγού του κράτους. Ο διάδοχος του Στάλιν, Νικίτα Χρουστσόφ, αποφάσισε να διακόψει την ανοικοδόμηση του όγδοου κτιρίου, αλλά οι Μοσχοβίτες πιστεύουν, ότι η ίδια η πόλη σταμάτησε την οικοδομή: επτά ήταν οι λόφοι, πάνω στους οποίους στέκει η Μόσχα, επτά θα έπρεπε να είναι και τα κτίρια.
Το ξενοδοχείο ΟΥΚΡΑΝΙΑ (το όνομα του έδωσε ο Χρουστσόφ, χαρίζοντας ταυτόχρονα στην αδερφική Σοβιετική Δημοκρατία και την Κριμαία), ήταν το μεγαλύτερο όχι μόνο στην ΕΣΣΔ, αλλά και στην Ευρώπη: το εμβαδόν του είναι 90.000 τ.μ. και το ύψος – 206 μ, συν 500 δωμάτια. Η διακόσμηση του ξενοδοχείου – πολυτελέστατη: μάρμαρο, γλυπτά και η μοναδική συλλογή πρωτότυπων πινάκων ζωγραφικής – 1200 κομμάτια! Στο χολ του βρίσκεται ένα ασύλληπτο έργο τέχνης – διόραμα με εμβαδόν 400 τ.μ, ένας μοναδικός μουσαμάς, αφιερωμένος στη Μόσχα, με τίτλο «Μόσχα – πρωτεύουσα της ΕΣΣΔ». Λέγεται, ότι ο Νιλ Άρμστρονγκ ήθελε να το αγοράσει, αλλά του το αρνήθηκαν – η Μόσχα δεν ήταν για πούλημα!
Το ξενοδοχείο ΟΥΚΡΑΝΙΑ είναι πολιτιστικό, αρχιτεκτονικό, αλλά και ιστορικό μνημείο. Εκτός άλλων – μνημείο φιλίας του ρωσικού και του ουκρανικού λαού.
Το 2007 το ξενοδοχείο έκλεισε για ν’ ανοίξει ξανά το 2010 ως… «Radisson Royal»…
Sic transit gloria mundi…
Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου…