Τα πρώτα καλλιστεία διοργανώθηκαν το 1888 στη βελγική πόλη Σπα.
Τα πρώτα καλλιστεία στη Σοβιετική Ένωση διοργανώθηκαν 100 χρόνια αργότερα, το 1988 στη Μόσχα, όταν «στροφάριζε» η περεστρόικα και η σοβιετική κοινωνία όλο και χαλάρωνε και εκδημοκρατιζόταν.
Οι όμορφες Ρωσίδες – έφηβες, νεαρές γυναίκες και κυρίες – σχημάτισαν ουρά δυο χιλιομέτρων μπροστά από τα γραφεία των καλλιστείων με γενικό τίτλο «Η Καλλονή της Μόσχας-88», που φάνταζε εγχείρημα πρωτάκουστο, για να μην πούμε ανήκουστο στη πρώτη χώρα του υπαρκτού σοσιαλισμού.
Λόγω κεκτημένης ταχύτητας, στην Επιτροπή συμμετείχαν γραμματείς του κόμματος, και της κομμουνιστικής νεολαίας, πο, ό, τι και να λέμε, ήταν άνδρες και εκτιμούσαν τη γυναικεία ομορφιά άσχετα από το σε ποιο ιδεολογικό στρατόπεδο ανήκε.
«Η ιδέα ενός τέτοιου διαγωνισμού γεννήθηκε πέρυσι, έγραφε ένα από τα κεντρικά περιοδικά της πρωτεύουσας. Η Περεστρόικα έδωσε το δικαίωμα σε κάθε όμορφη γυναίκα ή σε κάθε γυναίκα, που θεωρεί τον εαυτό της όμορφη, να έρθει εδώ και να δείξει τον εαυτό της».
Για τον τίτλο της «Καλλονης της Μόσχας-88» αγωνίζονταν στο πρώτο γύρο 2.500 γυναίκες, στον τελικό βγήκαν 36 καλλονές, αλλά το στέμμα κέρδισε η 16χρονη Μάσα (Μαρία) Καλίνινα, μαθήτρια Λυκείου. Δεν ήταν η ομορφότερη, αλλά η μοναδική, που πληρούσε τις προϋποθέσεις. Οι επικρατέστερες ήταν 6, αλλά η πρώτη δεν ήταν καν μοσχοβίτισα, η δεύτερη είχε ένα περίεργο επίθετο, που στα ελληνικά θα ακουγόταν ως «Βλαμμενοπούλου: η Καλλονή της Μόσχας…μια Βλαμμενοπούλου; Η τρίτη ήταν παντρεμένη με παιδί… Το πρώτο σοβιετικό sex symbol και παντρεμένη; Δεν πάει! Η τέταρτη ήταν πανέμορφη, αλλά έδινε την εντύπωση γυναίκας βαμπ, κάτι που δεν ταίριαζε στην εικόνα μιας ακόμα «σοσιαλιστικής» γυναίκας.
Έτσι, η κλήρος έπεσε στην Μάσα Καλίνινα…
Σήμερα η 45χρονη Μάσα ζει μόνιμα Λος Άντζελες, όπου έχει το δικό της Κέντρο Γιόγκα. Λέγεται τώρα Maria Kalin, και η αλήθεια είναι, ότι λίγα πράγματα έμειναν από κείνη την μαθήτρια, που εν τη μία νυκτί έγινε το ίνδαλμα όλου του ανδρικού πληθυσμού της αχανούς χώρας. Έφυγε στην Αμερική το 1990, πριν ακόμα διαλυθεί η Σοβιετικής Ένωση με σκοπό να κερδίσει με την ομορφιά της την άλλη υπερδύναμη και… το Χολυγούντ.
Η αμερικανική κινηματογραφική βιομηχανία έμεινε παγερά αδιάφορη στη σοσιαλιστική δόξα της, αν και κάποια φεγγάρια η Μάσα Καλίνινα στριφογύριζε στον κόσμο του κινηματογράφου, παίζοντας, όπως και οι Έλληνες κατακτητές του Χολυγουντ – ο Σάκης Ρουβάς και ο Κώστας Σόμμερ – ρόλους δολοφόνων και κακών κοριτσιών. Η μεγαλύτερη της κινηματογραφική επιτυχία ήταν ο ρόλος της κόμισσας Ελίζαμπεθ Μπατόρι στο θρίλερ Stay Alive (2006)
Αυτό τον καιρό η Μάσα κάνει σεμινάρια γιόγκα στη Μόσχα, ως guest star πλέον.
Είναι ακόμα όμορφη γυναίκα.
Απλά στην Αμερική έγινε ακόμα μια όμορφη κοπέλα.
Στη Μόσχα ήταν μοναδική.
Πρώτη, σαν τον Γιούρι Γκαγκάριν.
Και δεν το λέμε εμείς. Πράγματι, την Μάσα Καλίνινα συνέκριναν με τον πρώτο αστροναύτη του πλανήτη.
Όπως κι εκείνος, η Μάσα άνοιξε έναν καινούργιο κόσμο, μια νέα διάσταση…
Αλλά είτε ήταν πολύ μικρή για να το εκτιμήσει είτε υπερβολικά φιλόδοξη…