Φανερά συγκινημένη η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου – καθώς βρέθηκε στην πόλη της γιαγιάς της Λυδίας Νικολάγιεβνα – εγκαινίασε την περασμένη εβδομάδα την πολυαναμενόμενη έκθεση «Genii Loci: Η ελληνική Τέχνη από το 1930 μέχρι σήμερα» στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης. Η υπουργός Πολιτισμού συμμετείχε και στο 5ο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης που ολοκληρώθηκε χθες και η Ελλάδα ήταν φέτος η πρώτη τιμώμενη χώρα.
Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις της, στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων και στον Δημήτρη Λιάτσο η υπουργός Πολιτισμού υπογράμμισε την ανάγκη να διατηρήσουν επίκαιρα οι Έλληνες τα διαμάντια της περιπέτειας της ανθρωπότητας και να τα κρατήσουν όχι σε ένα μουσείο αλλά ζωντανά, μεταλαμπαδεύοντας την ιστορική τους επαναστατικότητα στη νεότερη γενιά. Αναφερόμενη στο Φόρουμ Πολιτισμού αναρωτήθηκε ποιοι θα είναι οι τρόποι προστασίας και συνέχειας της ελληνικής κληρονομιάς δίνοντας έμφαση στην υποχρέωση της Ελλάδας να επενδύσει στο πολιτιστικό συγκριτικό της πλεονέκτημα. Εντυπωσιάστηκαν οι Ρώσοι για το μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου για την σπάνια αυτή έκθεση των 150 έργων της ελληνικής Τέχνης, κατέληξε.
Να θυμίσουμε πως στην έκθεση συνεργάζονται το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζονται έργα της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας που συνδέονται με τον τόπο. Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.