Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής εικαστικής δημιουργίας που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης πρόκειται να παρουσιάσει στο ρωσικό κοινό η έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που θα πραγματοποιηθεί στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης από 30 Νοεμβρίου 2016 έως 8 Ιανουαρίου 2017.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 147 αντιπροσωπευτικά έργα από ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τα χαρακτικά, τα σχέδια και τη φωτογραφία ως τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις, ενώ θα φιλοξενήσει 101 δημιουργούς της νεώτερης και σύγχρονης ελληνικής τέχνης, με αφετηρία τους καλλιτέχνες που συνδέθηκαν με τη λογοτεχνική γενιά του ’30 έως τους σύγχρονους δημιουργούς.
«Μέσα απ’ αυτή τη συλλογική έκθεση θα αναδειχθούν τα genii loci, δηλαδή οι ιδιαιτερότητες, οι πολλαπλές όψεις, οι ρήξεις, οι μεταμορφώσεις και οι νέες εμπειρίες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της ελληνικής τέχνης ως τις μέρες μας», αναφέρει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού που διοργανώνει την έκθεση σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει το ρωσικό κοινό την νεώτερη και σύγχρονη ελληνική τέχνη και να κατανοήσει τα κύρια χαρακτηριστικά της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.