Την «τιμητική» της έχει τις τελευταίες ημέρες η Θεσσαλονίκη στον ρωσικό Τύπο, καθώς με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα τους Ρώσοι δημοσιογράφοι καταγράφουν τις εντυπώσεις τους από τη συμπρωτεύουσα χαρακτηρίζοντας την ως σημείο συνάντησης Ρωσίας-Ελλάδας με αφορμή την 81η ΔΕΘ.
Έτσι, η εβδομαδιαία Аргументы и Факты (Αργκουμέντι η Φάκτι) δημοσιεύει τέσσερα άρθρα στην ιστοσελίδα της και ένα στην εξαιρετικά δημοφιλή έντυπη έκδοσή της για τη Θεσσαλονίκη, την παρουσία της Ρωσίας ως τιμώμενης χώρας στην πρόσφατη Διεθνή Έκθεση και τη φετινή ρωσική τουριστική κίνηση σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική. Ο αρθρογράφος επισημαίνει το υψηλό επίπεδο της ρωσικής εκπροσώπησης φέτος με την παρουσία στα εγκαίνια της ΔΕΘ του Αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Αρκάντι Ντβόρκοβιτς και παραθέτει δηλώσεις του ότι η Ρωσία προτίθεται να υλοποιήσει κοινά έργα με την Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας, των υποδομών μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, γεωργικής βιομηχανίας και του τουρισμού.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Αντρέι Ρίσκιν της εφημερίδας Независимая (Νεζαβίσιμαγιά) είχε δημοσιεύσει άρθρα για τη ΔΕΘ, το εντυπωσιακό Μουσείο της Βεργίνας και τη Σχολή Αριστοτέλη αλλά και για την ενδιαφέρουσα Έκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας από τη Συλλογή Κωστάκη στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Κορζούν, ειδικός ανταποκριτής της Новые Известия (Νόβιε Ιζβέστια) που επισκέφθηκε και φωτογράφισε τα περίπτερα της ΔΕΘ και πήρε συνεντεύξεις από Ρώσους και Έλληνες εκθέτες, με ένα μακροσκελές άρθρο περίπου 3.000 λέξεων περιγράφει τον δυναμικό παλμό της Έκθεσης και δεν διστάζει να τα… «ψάλλει» στους τρεις «μεγάλους» της ρωσικής αντιπροσωπείας – «Gazprom», «Rostech» και «Ρωσικούς Σιδηροδρόμους»- για το γεγονός ότι απουσίαζαν από τα περίπτερά τους οι υπεύθυνοι με τους οποίους θα μπορούσαν να συνομιλήσουν οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες.
Από την πλευρά της, η Εβγκένια Ομπούχοβα του περιοδικού «Expert» επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη Νάουσα και στην προσπάθειά της να προσελκύσει τουρίστες από τη Ρωσία και αλλού για να αντεπεξέλθει στις δυσμενείς συνέπειες της οικονομικής κρίσης και στο κλείσιμο των κλωστοϋφαντουργικών μονάδων που για δεκαετίες συντηρούσαν οικονομικά όλη την περιοχή. «Δεν έχουμε θάλασσα, αλλά έχουμε πολλά άλλα που μπορούν να ενδιαφέρουν τους Ρώσους τουρίστες», δήλωσε στη δημοσιογράφο ο Δήμαρχος Νίκος Κουτσογιάννης περιγράφοντας τις εναλλακτικές μορφές γαστρονομικού, ιαματικού και αρχαιολογικού τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει η Νάουσα.
Οι Ρώσοι δημοσιογράφοι συμμετείχαν στο 4ο fam trip που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με τη συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης και της ΔΕΘ-HELEXPO με αφορμή το αφιερωματικό Έτος Ελλάδας- Ρωσίας 2016 και την 81η Διεθνή Έκθεση. Έχουν προηγηθεί άλλα τρία τέτοια ταξίδια, στην Αθήνα, τη Ρόδο και τη Θεσσαλία με αντίστοιχα πολύ θετικά δημοσιεύματα, ενώ στις 10-15 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί ακόμη ένα σε Καστοριά, Κοζάνη, Γρεβενά και Φλώρινα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.