Τα ελληνικά μνημεία στη Ρωσία

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ. Στη Μονή της Θεοτόκου του Ντον [http://www.donskoi.org/en]  στη Μόσχα ευρίσκονται 25 μνήματα Ελλήνων από την Ήπειρο (Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια), που έζησαν στη Ρωσία στα τέλη του 18ου  έως το πρώτο ήμισυ του 19ου αι. Μεταξύ αυτών, γνωστές προσωπικότητες που συνεισέφεραν τόσο στην απελευθέρωση της Ελλάδας και τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους, όσο και στα πρώτα του βήματα με σημαντικές δωρεές. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται προσωπικότητες όπως οι αδελφοί Ζωσιμά, οι αδελφοί Χατζηκώνστα, ο Ματθαίος Ριζάρης, η οικογένεια Μπούμπα κ.α. Το σημαντικό αυτό μνημείο της ελληνικής ιστορίας στη Μόσχα επισκέπτονται τακτικά επίσημα πρόσωπα από την Ελλάδα (Πρόεδροι της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, Αρχιεπίσκοποι) στο πλαίσιο επισκέψεών τους στη Μόσχα και τακτικά τελείται Τρισάγιο. Τα ελληνικά μνήματα της Μονής της Θεοτόκου του Ντον έχουν επισκευαστεί με πρωτοβουλία της Πρεσβείας και δαπάνη του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών τα έτη 1996 και 2012.

ΑΓΑΛΜΑ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΑΣΤΡΙΑ. Το 2003, στο πλαίσιο του εορτασμού των 300 ετών της Αγίας Πετρούπολης, έγιναν από τον τότε Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, παρουσία της τότε Κυβερνήτη της Πόλεως Βαλεντίνας Ματβιένκο τα εγκαίνια του αγάλματος του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας και πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας Ιωάννη Καποδίστρια. Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Vjacheslav Klykov [http://en.wikipedia.org/wiki/Vyacheslav_Klykov] κατόπιν πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης και με δαπάνη της ελληνικής ομογένειας στη Ρωσία.

ΑΓΑΛΜΑ ΑΔΕΛΦΩΝ ΛΕΙΧΟΥΔΗ. Στην οδό Bogojavlenskij, σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από την Κόκκινη Πλατεία, έγιναν το Μάιο του 2007 τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος των αδελφών Ιωαννικίου και Σωφρονίου Λειχούδη, που ήρθαν στη Μόσχα το 1685 και ίδρυσαν τη Σλαβογραικολατινική Ακαδημία, πρώτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στη σημερινή Ρωσία. Το άγαλμα φιλοτέχνησε ο Ρώσος γλύπτης Vjacheslav Klykov [http://en.wikipedia.org/wiki/Vyacheslav_Klykov]. Στα αποκαλυπτήρια παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλιας, ο τότε Πατριάρχης Μόσχας και πάσης Ρωσίας Αλέξιος Β΄ και ο Δήμαρχος της Μόσχας. Το άγαλμα φιλοτεχνήθηκε με πρωτοβουλία της Πρεσβείας και δαπάνη της Ελληνικής Κυβέρνησης.