Ευοίωνη είναι η προοπτική για τις σχέσεις Ελλάδας και Ρωσίας σε τουριστικό επίπεδο, αφού η ρωσική αγορά αφορά εκατομμύρια εν δυνάμει τουρίστες, οι οποίοι δείχνουν ενδιαφέρον για τον προορισμό Ελλάδα, πρέπει όμως και οι φορείς του τουρισμού σε συνεργασία με το κράτος να βελτιώσουν ποιοτικά το τουριστικό μας προϊόν, να λύσουν γραφειοκρατικά προβλήματα όπως με τη βίζα, να μειώσουν τη φορολογία και να στοχεύσουν στην καλύτερη και μεγαλύτερη προβολή του.
Ταυτόχρονα η Κρήτη θα πρέπει να απαγκιστρωθεί από το μοντέλο δεκαετιών του ήλιου και της θάλασσας και να προωθήσει δυναμικά τις ευκαιρίες χειμερινού τουρισμού, έτσι ώστε η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή ακόμα και το μοντέλο «όλο τον χρόνο τουρισμό» να αρχίσει σταδιακά να παίρνει σάρκα και οστά. Δυνατότητες υπάρχουν, υποδομές υπάρχουν, το φυσικό περιβάλλον, τα μνημεία, ο πολιτισμός υπάρχουν, αυτό που λείπει είναι η σοβαρή αντιμετώπιση του θέματος μέχρι σήμερα και μέτρα υποστηρικτικά της πολιτείας προς αυτήν την κατεύθυνση.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από το Ελληνο-ρωσικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο την προηγούμενη Κυριακή και Δεύτερα, όπου αναπτύχθηκαν μια σειρά από ενδιαφέροντα ζητήματα με τη συμμετοχή παραγόντων του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου καθώς και με διακεκριμένους ομιλητές και ειδικούς, από την Ελλάδα και τη Ρωσία.
Το συνέδριο διοργάνωσαν ο Δήμος Ρεθύμνου, ο Επίτιμος Πρόξενος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κ. Νίκος Δασκαλαντωνάκης και ο Σύλλογος Ξενοδόχων Ν. Ρεθύμνης υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης & Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Α. ΞΑΝΘΟΣ: ΕΥΠΡΟΣΔΕΚΤΗ ΚΑΘΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ
Παρών στο συνέδριο ήταν ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος τόνισε πως κάθε ευκαιρία για διακρατικές συνεργασίες είναι ευπρόσδεκτη αυτήν την περίοδο σε μια κοινωνία που μαστίζεται από μια παρατεινόμενη οικονομική κρίση, με μέτρα λιτότητας, ανεργίας. «Αυτού του τύπου συνεργασίες, στο βαθμό που υλοποιηθούν, και υπάρξουν μετρήσιμα αποτελέσματα θα ενισχύσουν το αίσθημα ασφάλειας των ανθρώπων του τόπου μας για μια αξιοπρεπή έξοδο από την κρίση και μα βιώσιμη οικονομική προοπτική. Με τη Ρωσία έχουμε πολλαπλούς δεσμούς, πνευματικούς, πολιτισμικούς, είναι ακόμα νωπά τα αποτυπώματα της ρώσικης παρουσίας στον τόπο μας».
Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεργασίας και εκτός του τουρισμού, όπως το φάρμακο. «Στη ΔΕΘ μάλιστα υπήρξε μια συζήτηση με φαρμακοβιομηχανίες της Ρωσίας και υπήρξε ένα πρωτόκολλο συνεργασίας με το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας της χώρας μας. Υπάρχει ο τομέας του ιατρικού τουρισμού, δομές που αναβαθμίζονται και ενισχύεται τα προσωπικό τους και πιστεύω ότι με ένα πολλαπλό πλέγμα μπορούμε να έχουμε μια πιο ευοίωνη προοπτική για τι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες».
Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΟΙ ΔΕΣΜΟΙ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Για τους ιστορικούς δεσμούς του Ρεθύμνου και της Κρήτης με τη Ρωσία, μίλησε ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης.
«Ως πόλη, που διατηρεί ιστορικούς αλλά και σύγχρονους δεσμούς με τη Ρωσία, το Ρέθυμνο διατηρεί και συντηρεί εμπράκτως τη σταθερή του επιδίωξη για εγκαθίδρυση στέρεης και γόνιμης συνεργασίας με τη Ρωσία, σε επίπεδο τουριστικής ανάπτυξης, πολιτιστικών ανταλλαγών και εμπορικών συναλλαγών», είπε.
O κ. Μαρινάκης σημείωσε πως φιλοδοξία του Ρεθύμνου μέσα από τις εργασίες του συνεδρίου είναι να οριοθετήσει το πλαίσιο κοινών δράσεων που θα κομίσουν ποικίλα οφέλη σε αμφότερους τους μετέχοντες σε αυτές. Αναφέρθηκε, δε, ειδικά στο θέμα της βίζας.
«Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που συνιστούν τροχοπέδη σε αυτήν την προσπάθεια και άπτονται της ελληνικής γραφειοκρατίας σε ό,τι αφορά την έκδοση βίζας σε ρώσους υπηκόους.
Με την ελπίδα ότι σύντομα θα καμφθεί αυτή η δυσκολία, η οποία, ομολογουμένως, δεν συναντάται σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως είναι η Ισπανία για παράδειγμα, που είναι πολύ πιο ευέλικτη σε αυτόν τον τομέα από μας, έχουμε σχεδιάσει και θα κουβεντιάσουμε, ευκαιρίας δοθείσης και με την παρέμβαση των ειδικών επιστημόνων εισηγητών, ένα εφικτό πρόγραμμα συνεργασίας, που εστιάζει στον Τουρισμό και στις ποικίλες εκφάνσεις του, αλλά και στον Πολιτισμό, τη Θρησκεία, την Παράδοση, την Παιδεία, την Υγεία, τις μεταφορές, τη γνωστή παγκοσμίως κρητική διατροφή κ.ά., με έμφαση στην παρουσίαση των πολλαπλών δυνατοτήτων της Κρήτης αλλά και τις δεδηλωμένες προτιμήσεις των Ρώσων επισκεπτών μας, οι οποίοι, με χαρά διαπιστώνουμε, ότι αυξάνονται κάθε χρόνο».
Μ. ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ: ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΦΕΤΙΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
«Στον απολογισμό μας, παρ’ όλο το κακό ξεκίνημα της χρονιάς έχουμε φτάσει να πλησιάζουμε το συν 40% στην Κρήτη σε αφίξεις από πέρυσι», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, Μανώλης Τσακαλάκης.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μείωση της επισκεψιμότητας ρώσων τουριστών από το 2013 στο 2105, τονίζοντας ότι η προσδοκία είναι για κάτι πολύ καλύτερο. «Το 2013 είχαμε 1, 5 εκ. Ρώσους τουρίστες την Ελλάδα. Το 2015 πέσαμε στους 650 χιλιάδες. Ο στόχος είναι να φτάσουμε τα 2 και 3 εκατομμύρια, κάτι που είναι πολύ εφικτό. Και δεδομένου ότι ο ανταγωνισμός είναι κλειστός, δηλαδή η Τουρκία και η Αίγυπτος δεν μπορούν να λειτουργήσουν, έχουμε πιθανότητες να πάμε πολύ καλύτερα. Οι Ρώσοι άλλωστε ήταν αυτοί που κινούσαν τα μαγαζιά, κάνανε κατανάλωση στην ντόπια αγορά, κάτι που λείπει φέτος. Η Ελλάδα πρέπει να συντηρήσει την καθημερινότητα και την ασφάλεια. Έχουμε ένα από τα ωραιότερα τουριστικά προϊόντα του κόσμου. Λίγη προσοχή χρειάζεται».
ΣΤΑΘΕΡΟΣ ΣΤΟΧΟΣ Η ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
«Παρά το μειωμένο εξερχόμενο ρεύμα από τη Ρωσία, η Ελλάδα πήρε ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου το 40% και επεκτείνεται η σεζόν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου», επεσήμανε ο Πολύκαρπος Ευσταθίου, Διευθυντής του ΕΟΤ Ρωσίας.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η πολιτική του υπουργείου Τουρισμού στοχεύει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, δημιουργώντας καινούρια προϊόντα με θεματικό τουρισμό και στόχος είναι η ρωσική αγορά να είναι παρούσα στην Ελλάδα όλο το χρόνο και όχι μόνο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.
«Έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι που ενδιαφέρεται για θρησκευτικό τουρισμό, για περιηγητικό τουρισμό, για ιστορία και πολιτισμό, αλλά και city breaks για δυο τρεις μέρες δηλαδή σε κάποια πόλη.
Σχεδιάζουμε επίσης και κάποια προγράμματα σε συνεργασία με το υπουργείο πολιτισμού της Ρωσίας που αφορούν εργαζόμενους της Ρωσίας που δουλεύουν σε εργοστάσια, σε μέρη που δεν βλέπουν ήλιο το περισσότερο διάστημα του χρόνου και έχουν ανάγκη από διακοπές και ηλιοφάνεια. Ενισχύονται πτήσεις και τα αποτελέσματα ελπίζω ότι θα τα δούμε από την ερχόμενη χρονιά».
Μ. ΒΛΑΤΑΚΗΣ: ΟΧΙ ΦΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΙΑ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑ
Δεν μπορούμε να έχουμε καμία ελπίδα για χειμερινό τουρισμό ή όλο το χρόνο αν δεν έχουμε τιμές όπως οι ανταγωνιστές μας, τόνισε ο Μιχάλης Βλατάκης, Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «για να έχουμε τέτοιες τιμές πρέπει ο επιχειρηματίας να έχει πολύ χαμηλά κόστη, χρειάζονται μέτρα από την πολιτεία. Κανείς δεν θα ανοίξει το ξενοδοχείο του με 1,5 ευρώ το λίτρο το πετρέλαιο εκ των οποίων το 1,4 είναι φόροι. Δεν πρέπει να υπάρχει ΦΠΑ, φόρος στα καύσιμα, δημοτικά και αεροπορικά τέλη. Τουλάχιστον για μια πενταετία δεν πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι φόροι προκειμένου να καταλάβουν όλοι ότι είμαστε τουριστικός προορισμός για το χειμώνα. Έχουμε κλιματολογικές συνθήκες, ωραία ξενοδοχεία, έχουμε φυσικού κάλλους μέρη, ιστορία, θρησκεία. Μακροπρόθεσμα θα βάλουμε σιγά σιγα φόρους. Όλα είναι θέμα τιμής και πακέτου. Όταν οι Τούρκοι πωλούν τόσο φτηνά γιατί είχαν υποστήριξη από την πολιτεία δεν έχουμε καμία ελπίδα. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα».
Από την πλευρά του ο Μανώλης Γιαννούλης, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε πως πρέπει τόσο οι ιδιωτικοί φορείς αλλά και το κράτος να κάνουν παράλληλες κινήσεις, ώστε να ξεκινήσουν να δημιουργούνται προϋποθέσεις για την επιμήκυνση της σεζόν. «Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι οι φορείς να αποφασίσουν ότι πρέπει να έχουν κάποιες καλύτερες τιμές και να γίνουν στρατηγικής σημασίας συμφωνίες με αεροπορικές εταιρείες και πράκτορες και από πλευράς κράτους να έχουμε κάποιες παραχωρήσεις σε θέματα όπως οι ασφαλιστικές εισφορές, να είναι μικρότερες, το πετρέλαιο να έχει χαμηλότερη τιμή, χαμηλότερα τέλη προσγείωσης και γενικά κάποια βασικά κόστη που αν ξεκαθαρίσουν θα υπάρχει κίνητρο στα ξενοδοχεία να μένουν ανοιχτά. Δεν έχουμε πάρει απάντηση στα αιτήματά μας αυτά ωστόσο από την πολιτεία».
Η ΚΡΗΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ «ΚΥΝΗΓΗΣΕΙ» ΤΟΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
Τη δυνατότητα του χειμερινού τουρισμού δεν τη συνέλαβαν οι εμπλεκόμενοι φορείς σοβαρά, δεν τη μοιράστηκαν ως σκέψη οι επαγγελματίες σοβαρά κι έτσι στο λίγο αλλά ποιοτικό χειμερινό τουρισμό “γυρίσαμε την πλάτη”. Aυτό είπε χαρακτηριστικά ο Λύσανδρος Τσιλίδης, Πρόεδρος του FedHATTA.
«Δυστυχώς δεν ασχολήθηκε κανείς να προωθήσει τον τουρισμό τον χειμώνα γιατί είναι μεμονωμένες οι κρατήσεις. Αλλά λίγες μικρές ομάδες σε πολλές μικρές μονάδες μέσα στις πόλεις που υπάρχει ζωή, είναι δεδομένο ότι θα είναι αρχή ενός νέου ξεκινήματος. Το 2102 κάναμε ως οργανισμός ένα οδοιπορικό στα Τζουμέρκα. Βρήκαμε περιπατητές, κόσμο από Ισραήλ, Ελβετία, Γερμανία, Γαλλία, άνθρωποι ψαγμένοι, κάποιας ηλικίας που τους αρέσει η φύση. Υπάρχουν μονάδες καταπληκτικές, υπάρχει η παράδοση και όλος ο νομός έδειξε ότι ενδιαφέρεται. Η Κρήτη έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται αλλά δεν το κυνήγησε», τόνισε.
«Ο ΡΩΣΟΣ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΡΘΕΙ»
Για τις ιδιαιτερότητες των Ρώσων τουριστών μίλησε ο Γιώργος Μασμανίδης από το Mouzenidis Travel., τονίζοντας ότι η ρωσική αγορά είναι νέα και ευαίσθητη. «Είναι νέα αγορά που θέλει ακόμα δουλειά και είναι ευαίσθητη. Ο ρώσος που έρχεται στην Ελλάδα θέλει να ξαναέρθει. Οι προορισμοί με τους οποίους δουλεύει η Ρωσία είναι κάποια νησιά και η Στερεά Ελλάδα. Χρειάζεται καλύτερη προώθηση, όσοι έρχονται όμως τους αρέσει και μετά δεν πάνε σε άλλους προορισμούς, τη νιώθουν τη χώρα δική τους και προφανώς η θρησκεία παίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό. Είναι μια αγορά 150 εκατομμυρίων και σε εμάς δεν έρχεται ούτε ένα εκατομμύριο. Στην Τουρκία κάνουν διακοπές 5 εκατομμύρια ρώσοι, εκεί δεν έχει βίζα βέβαια αλλά μπορεί να αυξηθεί ο αριθμός και στην Ελλάδα».
Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΒΙΖΑΣ ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση, Γενικός Διευθυντής ΣΕΤΕ, Γιώργος Αμβραζής, τόνισε πως το 2015, ήταν η χειρότερη χρόνια από το 1998 για τον εξερχόμενο τουρισμό της Ρωσίας, λόγω των εσωτερικών προβλημάτων, της ισοτιμίας του ρουβλίου και άλλων εξωγενών παραγόντων. Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν περίπου 12,5 εκ. ταξίδια σε προορισμούς του εξωτερικού και δαπάνησαν περίπου 31 δισ. ευρώ. Σε επίπεδο τουριστικής δαπάνης η Ρωσία ήταν 6η στον κόσμο.
Στην Ελλάδα, η εικόνα αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στα μεγέθη της τουριστικής κίνησης, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Μείωση 59% στις αφίξεις που έφθασαν τις 513.000 και μείωση 63% στις εισπράξεις, που έφθασαν στα 426 εκ. ευρώ.
Η αντιδιαστολή με το 2013, που ήταν η καλύτερη χρονιά όλων των εποχών για τον ελληνικό τουρισμό από τη ρωσική αγορά, είναι καθηλωτική: Οι αφίξεις, τότε, είχαν φθάσει τα 1,353 εκ. επισκέπτες και οι εισπράξεις τα1,342 δις ευρώ.
«Αυτά τα εξαιρετικά μεγέθη του 2013, κατά κάποιο τρόπο, «στοιχειώνουν» και τις προσδοκίες μας από τη Ρωσική αγορά. Αλλά το ζήτημα δεν είναι το ΑΝ θα τα ξαναδούμε ποτέ. Το ζήτημα είναι ΠΩΣ θα τα ξαναδούμε, σε κάποια από τις επόμενες χρονιές και πως θα μπορέσουμε να τα διατηρήσουμε.
Για φέτος, σε σύγκριση με το 2015, τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν γενικά μία αύξηση της κίνησης της τάξης του 19% και ανοδικές τάσεις για το υπόλοιπο της περιόδου.
Η άποψη που επικρατεί σε μεγάλο μέρος του τουριστικού κόσμου, είναι ότι φέτος, η αύξηση από τη Ρωσία θα έπρεπε να είναι σημαντικά υψηλότερη. Κυρίως, λόγω των έκτακτων συνθηκών στην γεωπολιτική γειτονιά μας και όσων συνέβησαν – και συμβαίνουν – σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, αλλά επιπρόσθετα και λόγω του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας.
Στο ερώτημα γιατί η αύξηση δεν είναι υψηλότερη, χωρούν αρκετές απαντήσεις(…)
Η δημοφιλία της Ελλάδας ως προορισμού διακοπών και ένα δυναμικό και δραστήριο, πλην περιορισμένο λόγω πόρων, Γραφείο ΕΟΤ, δεν επαρκούν από μόνα τους να τροφοδοτήσουν την αγορά.
Να οδηγήσουν στα πολύ υψηλότερα μεγέθη και μερίδια αγοράς που επιδιώκουμε.
Η προσπάθεια πρέπει να διαρκής και στοχευμένη.
Ας δούμε πιο προσεκτικά και το παράδειγμα άλλων προορισμών, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος κ.α.που δεν σταμάτησαν ποτέ να επενδύουν στη Ρωσική αγορά. Ακόμα και στις καλές εποχές, δεν άφηναν τίποτα στην τύχη. Δυναμική παρουσία, σταθερά και συστηματικά, κάθε χρόνο, σε επίπεδο, προβολής, ανάπτυξης συνεργασιών, marketing, δημοσίων σχέσεων».
Σε ό,τι αφορά το θέμα της βίζας, ο κ. Αμβράζης τόνισε πως ο ΣΕΤΕ Ευελπιστεί ότι το μοντέλο που εφαρμόζεται στη Ρωσία από τον Ιούνιο και μετά, αφενός θα συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα και συνέπεια για το υπόλοιπο της περιόδου αλλά πρωτίστως και κατά το 2017 και ότι θα αποτελέσει υπόδειγμα και πιλότο και για όλες τις άλλες παραδοσιακές και αναδυόμενες αγορές, από τις οποίες απαιτείται visa Σένγκεν.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ
Τιμήθηκε για την προσφορά του ο καθηγητής Ν. Σταμπολίδης
Στο πλαίσιο του ελληνορωσικού συνεδρίου βραβεύτηκε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και οραματιστής του Μουσείου της Ελεύθερνας που λίγους μήνες πριν εγκαινιάστηκε, Νικόλαος Σταμπολίδης από την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Δήμου Ρεθύμνης. Στον κ. Σταμπολίδη αποδόθηκε τιμή για την προσφορά του στον τόπο μας και την προβολή του πολιτισμού του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια του συνεδρίου ο Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης αποδέχτηκε και ανακοίνωσε τη χρηματοδότηση πρότασης που υπέβαλε ως ομιλητής ο καθηγητής Νίκος Σταμπολίδης για την ανάπτυξη δικτύου ιστορικών-πολιτιστικών διαδρομών σε δεκάδες μνημεία και πολιτιστικούς προορισμούς που είναι στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ελεύθερνας και στην ακτίνα από Αρκάδι-Ελεύθερνα μέχρι Μαργαρίτες. Όπως επισημάνθηκε, θα προωθείται οργανωμένα η προβολή και ανάδειξη της ιστορίας, του πολιτισμού του τόπου και θα ενδυναμώνεται ταυτόχρονα η ενδοχώρα.
Επίσης ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το συνέδριο επισημαίνοντας ότι Περιφέρεια Κρήτης συνεργάζεται στενά με την Εκκλησία, με όλους τους φορείς, με στόχο την περαιτέρω αύξηση του ποιοτικού τουριστικού ρεύματος από την μεγάλη αγορά της Ρωσίας για την ανάπτυξη-ενίσχυση του Θρησκευτικού τουρισμού, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, το «πάντρεμα» διασύνδεσης του αγροτικού τομέα με τον τουρισμό για να μπορούν οι τουρίστες να γεύονται τα εκλεκτά αγαθά της Κρητικής γης κ.ά. Ο κ. Αρναουτάκης αναφερόμενος στις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν επισήμανε τις κοινές αξίες, την κοινή θρησκευτική ταυτότητα στις δύο χώρες, την Ορθοδοξία που ενώνει. Επίσης ανέφερε ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα όποια ζητήματα προκύπτουν όπως αυτό με την έκδοση visa στην αρχή της τουριστικής περιόδου, ενώ μιλώντας για τις δημόσιες υποδομές απευθύνθηκε στον παριστάμενο Υπουργό Ανδρέα Ξανθό να συνδράμει στο χρέος της Πολιτείας σε έργα ανάπτυξης όπως σε αεροδρόμια, δρόμους κ.ά.
Ν. ΔΑΣΚΑΛΩΝΤΑΚΗΣ: ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τις προσπάθειες να γίνει η Κρήτη τουριστικός προορισμός για τους ρώσους, έκανε ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης. «Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 ξεκίνησε η πρωτοπόρα προσπάθειά μου για άνοιγμα της τουριστικής αγοράς στην Κρήτη. Μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργήσαμε δικά μας γραφεία στη Μόσχα και φτιάξαμε ένα δίκτυο δέκα χιλιάδων ταξιδιωτικών γραφείων σε τριάντα μεγάλες πόλεις προβάλλοντας την Κρήτη και την Ελλάδα.
Προσαρμόσαμε τα ξενοδοχεία και τις υπηρεσίες μας, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό στη γλώσσα και μέσα από προγράμματα υψηλής φιλοξενίας γνωστοποιήσατε την Κρήτη και τον πολιτισμό της σε σημαντικές προσωπικότητες της Ρωσίας. Ως αποτέλεσμα, η Κρήτη να είναι σήμερα ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός στην Ελλάδα. Τα περιθώρια συνεργασίας είναι τεράστια και πρέπει όλοι να εργαστούμε εντατικά. Ο τίτλος του επίτιμου προξένου ακολούθησε ως αναγνώριση για το έργο μου από τον φίλο λαό της Ρωσίας και τον φέρω με ιδιαίτερη τιμή και περηφάνια», είπε χαρακτηριστικά.
ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΜΕΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
Την επισήμανση ότι η Κρήτη είναι ένας προορισμός με πολύ καλή προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρία, έκανε ο πρώην Αναπληρωτής Επικεφαλής του Rostourism και νυν υπεύθυνος Κοινωνικής Ασφάλισης Ρωσίας, Evgeny Pisarevskiy. «Εμάς μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των αναπήρων και ατόμων που είναι θύματα ατυχημάτων που συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. Στην Κρήτη οι ανάπηροι έχουν πολύ καλή προσβασιμότητα και η αποκατάστασή τους, η επιστροφή στους χώρους εργασίας και η κοινωνική τους προσαρμογή, αποτελεί ένα σημαντικό θέμα για εμάς».