Όλοι οι Έλληνες της περιφέρειας του Κράσνονταρ συγκεντρώθηκαν στις 11 Σεπτεμβρίου στο οινοποιείο του Πόντιου επιχειρηματία Ιβάν Καρακεζίδη στην Ανάπα της Ρωσίας, για να γιορτάσουν τον τρύγο. Η συγκομιδή των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού ήταν η αφορμή να στήσουν οι Έλληνες της Ρωσίας μια συναρπαστική εκδήλωση με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου.
Ο ηλιόλουστος καιρός ήταν σύμμαχος των συμμετεχόντων στην εκδήλωση. Όλοι μαζί, σε μια εορταστική ατμόσφαιρα και φορώντας ειδικά προστατευτικά ρούχα, πατούσαν τα σταφύλια στο ρυθμό της ποντιακής λύρας για να βγει ο μούστος, και πέρασαν αξέχαστες στιγμές διασκέδασης. Από την εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Έλληνες της Ρωσίας δεν θα μπορούσαν φυσικά να λείπουν οι ποντιακοί χοροί.
Τα χορευτικά συγκροτήματα «Φωτεινή» (Νοβοροσίσκ), «Γοργιππία» (Βίτιαζεβο) και «Πιρουέτ» παρουσίασαν ποντιακούς χορούς και ξεσήκωσαν ακόμα και τον κόσμο που είχε έρθει απλά για να παρακολουθήσει την εκδήλωση. Στη λύρα και στο τραγούδι ήταν ο Άλμπερτ Ίλιν.
Ο Πόντιος οικοδεσπότης Ιβάν Καρακεζίδης είχε φροντίσει να υπάρχει αρκετό λευκό και κόκκινο κρασί από τους αμπελώνες του, αλλά και μπουφές με φαγητό· ελληνική φιλοξενία γαρ.
Ο πρόεδρος της Εθνοπολιτιστικής Αυτονομίας των Ελλήνων της περιφέρειας του Κράσνονταρ Ανδρέας Παπαδόπουλος, ο οποίος ήταν παρών στην εκδήλωση, συνεχάρη τους ελληνικούς συλλόγους για την έντονη και ενεργό δράση τους στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Για το έργο τους πρόσφερε τιμητικά παράσημα στον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στο Νοβοροσίσκ Φραγκίσκο Κωστελλένο, στον γενικό πρόξενο της Κύπρου στο Κράσνονταρ Νίκο Βασιλείου, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Γκελεντζίκ Αφλατόν Σαλάχοφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Νοβοροσίσκ Ανατόλι Γκούροφ, στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κριμσκ Αλέξανδρο Μασιάδη, στον πρόεδρο των Ελλήνων της Ανάπας Έντισον Ιγιανίδη και στον πρόεδρο των Ελλήνων του Κράσνονταρ Βασίλη Αμανατίδη. Όλοι τους ήταν παρόντες στη μεγάλη γιορτή.
Το οινοποιείο του Ιβάν Καρακεζίδη βρίσκεται στην περιοχή Κούτοκ της Ανάπας. Οι δουλειές του Πόντιου επιχειρηματία ξεκίνησαν στις αρχές του 2000. Η εμπειρία του στην παραγωγή του κρασιού αποκτήθηκε χάρη στις γνώσεις τού πατέρα του και του παππού του. Κάθε χρόνο διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις αλλά και την καθιερωμένη γιορτή κρασιού, όπου δίνει σε όλους την ευκαιρία να γευτούν το κρασί του, να φάνε φαγητό φτιαγμένο από βιολογικά προϊόντα και να χορέψουν στους ρυθμούς της ποντιακής μουσικής.