Το Κέντρο Πολιτισμού και Ανάπτυξης AVANTGARDE γιόρτασε τα 71 χρόνια από τη νικηφόρα λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βάζοντας το λιθαράκι του στο Πολιτιστικό Πρόγραμμα του Κοινού Έτους Ελλάδα-Ρωσία-2016
Με μια μουσικο-θεατρική παράσταση Ένα τραγούδι για μας δικής του παραγωγής γιόρτασε το AVANTGARDE στην Αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Χαλανδρίου την 71η επέτειο της Μεγάλης νίκης των λαών στο Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αφιερώνοντας ένα τραγούδι στην τεράστια και αποφασιστική συνεισφορά των λαών της Σοβιετικής Ένωσης στην τελική κατατρόπωση των ναζιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη.
Η παράσταση παίχτηκε στην κατάμεστη Αίθουσα Δήμου Χαλανδρίου, στολισμένη με τις παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τραβηγμένες στα μέτωπα, στα μετόπισθεν, στις κατεστραμμένες σοβιετικές πόλες, στο νικημένο Βερολίνο, αλλά και μεταπολεμικά.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χαλανδρίου, Σίμος Ρούσσος, ο οποίος προλόγισε τη βραδιά, οι Αντιδήμαρχοι Έλενα Χριστούλη, Δημήτρης Χριστουλάκης, Σέργιος Γκάκας, Θοδωρής Αλεξίου και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευγενία Κατούφα, Θανάσης Κιούσης και Θύμιος Κουράσης.
Από τους επίσημους προσκεκλημένους στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Πρεσβευτής-Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, κ. Ολέγκ Μπρεντίχιν, ο οποίος απήυθυνε στα άπταιστα ελληνικά τους χαιρετισμούς στους παραβρισκομένους, ο στρατιωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα, συνταγματάρχης Αντρέι Κλιμόβιτς, που συγκίνησε το κοινό με την ευαισθησία του λόγου του στα ελληνικά, ο Τεγκίζ Καντάρια, εγγονός του Μελιτόν Καντάρια, λοχία-θρύλου, που ύψωσε τη σημαία της Νίκης πάνω από το γονατισμένο Ράϊχσταγκ.
Τα φώτα των φλας συγκέντρωσαν όλοι οι ηθοποιοί, ο Χρήστος Λάβνος, η Ειρηνη Καζάκου και ο Βασίλης Κουκαλάνης, και ιδιαίτερα η Κοραλία Καράντη, η οποία απήγγειλε το σημαδιακό για τη ρωσική ποίηση ποίημα του Κωνσταντίν Σίμονοφ Περίμενέ με (1941).
Ευχαριστούμε θερμά τις αρχές του Δήμου Χαλανδρίου για τη συνεργασία και τη στήριξη, τους επίσημους προσκεκλημένους, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του AVANTGARDE και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, το κοινό, που παρακολούθησε την παράσταση με συγκίνηση, που παραμένει άσβεστη παρά τα 71 χρόνια, που πέρασαν από τη λήξη του πολέμου.
Μηδενός εξαιρουμένου, όλοι οι παραβρισκόμενοι δέχτηκαν να φορέσουν την κορδέλα το Αγίου Γεωργίου με τα μάυρο-πορτοκαλί χρώματά της, κορδέλα του μεταλλίου «Για τη Νίκη στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο του 1941-1945», η οποία μαζί με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου υπήρξε ανώτατο παράσημο της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.